ОБЕРЕЖНО, КІР!

Про епідситуацію захворюваності на кір

у Львівській області та Золочівському районі

На виконання протоколу № 17 позачергового засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 29 листопада 2018 року, згідно листів Золочівського міжрайонного відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» від 30.11.2018 р., №1534/05 та КНП « Золочівська центральна районна лікарня» інформуємо, що епідемічна ситуація щодо захворюваності на кір у Львівській області залишається напруженою. Так, згідно статистичних даних ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» реєструється різкий ріст захворюваності даною нозологією з жовтня 2018 року. В жовтні місяці поточного року зареєстровано 812 випадків кору, з них захворіло 667 дітей (82,4%), тоді як у вересні зареєстровано 403 випадки, з них 299 випадки захворюваності дитячого населення, що складає 74.6%.

В цілому за 10 місяців 2018 року зареєстровано 6755 випадків кору (інт. пок. 281,9), з них 4400 випадків серед дітей. Питома вага захворілих дітей складає 69,3%. За аналогічний період 2017 року захворіла 61 особа, з них - 54 дитини (88,5%).

Відповідно до вищенаведених даних захворюваність в поточному році зросла в 110,7 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року. Згідно первинних повідомлень 72% захворілих осіб припадає на дитяче населення, з яких 78% не щеплені або ж щеплені з порушеннями календаря щеплень. . Станом на 23.11.18 року в області зареєстровано 147 спалахів кору в організованих колективах, в тому числі в дитячих дошкільних закладах-15, школах – 113, на промислових підприємствах – 5. Захворюваність реєструвалась на всіх адміністративних територіях, проте найвищі показники мали місце в наступних районах області: Перемишлянському (інт.пок.1110,5), Городоцькому (інт.пок.503,5), Яворівському (інт.пок. 404,0), Мостиському (інт.пок.505,7), Пустомитівському (інт.пок. 503,5).

За 10 місяців 2018 року на території Золочівського району зареєстровано 120 випадків (інт.пок.172.17 ) захворювання на кір. Серед дитячого населення зареєстровано 89 випадків, дорослих – 31 випадок. Госпіталізовано в інфекційний відділ Золочівської ЦРЛ та Львівську обласну клінічну інфекційну лікарню – 66 осіб, на амбулаторному лікуванні знаходилось – 54 особи. Золочівський міжрайонний відділ ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України» повідомляє, що протягом листопада місяця на території району зареєстровано 47 випадків захворювання на кір.

За період з січня місяця 2018 року по 28.11.2018 року в Золочівському районі було проведено вакцинацію і ревакцинацію дітям по віковим категоріям: в 1 рік було вакциновано 453 дитини – 68,6%, в 2 роки і старше 347 дітей – 80,7%, в 6 років ревакциновано 510 дітей – 68,5%, 7 років і старше 248 – 48,9%.

Профілактичні щеплення проти кору було проведено вакциною «Пріорикс» - комбінованою вакциною для профілактики кору, епідпаротиту та краснухи. Виробник вакцини Глаксо Сміт Кляйн, Бельгія.

На протязі 2018 року було проведено 1561 щеплення проти кору епідпаротиту та краснухи. Реакцій після проведення профщеплень даною вакциною не було.

Основний спосіб профілактики кору – активна імунізація. Вакцинація проти кору проводиться дітям у віці 12 місяців, ревакцинація – 6 років. За необхідність може бути проведена екстрена вакцинація дітей та дорослих у випадку контакту з хворим на кір, потрібно ввести 1 дозу вакцини КПК в перші 72 години.

Лікувальні заклади району вакциною забезпечені.

Кір спричинює істотне зниження імунітету, тому хворі на кір чутливі до іншої бактеріальної інфекції, яка призводить до ускладнень. Пропорційно тяжкості перебігу можуть розвиваються ускладнення:

Середнійотит— найчастіше ускладнення у молодому віці.

Бактеріальнийбронхіт.

Ларингіт, який часто у дітей ускладнюєтьсянесправжнім крупом.

Пневмонія. У підлітків і дорослих вона є бактеріальною, тоді як у маленьких дітей, що не отримали пасивний імунітет від матері, можливий розвиток смертельної первинно вірусної пневмонії.

Енцефаліт— приблизно у 1 з 1000 хворих на кір розвивається енцефаліт, який має тяжкий перебіг. Смертність сягає 40%, або по видужанню у хворого залишаються серйозні неврологічні наслідки.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про захист населення від інфекційних хвороб

Стаття 15. Запобігання інфекційним захворюванням у дитячих закладах.

Прийом дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших
дитячих закладів проводиться за наявності відповідної довідки
закладу охорони здоров'я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом. Довідка видається на підставі даних медичного огляду дитини, якщо відсутні медичні протипоказання для її перебування у цьому закладі, а також якщо їй проведено профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень і вона не перебувала в контакті з
хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями.

Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з
календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється.
У разі якщо профілактичні щеплення дітям проведено з порушенням установлених строків у зв'язку з медичними протипоказаннями, при благополучній епідемічній ситуації за рішенням консиліуму відповідних лікарів вони можуть бути прийняті до відповідного дитячого закладу та відвідувати його.

Порядок проведення медичних оглядів дітей і форма довідки для прийому їх до дитячих закладів установлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.

Працівники дитячих закладів підлягають обов'язковим
профілактичним медичним оглядам з метою виявлення хворих на інфекційні хвороби та бактеріоносіїв у порядку, встановленому законодавством.

Працівники дитячих закладів зобов'язані:

вести постійне спостереження за станом здоров'я дітей, а в
разі виявлення хворого на інфекційну хворобу - вжити заходів для його ізоляції від здорових дітей та негайно повідомити про цей випадок відповідний заклад охорони здоров'я;

систематично проводити гігієнічне навчання та виховання
дітей.

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.